tisdag 10 mars 2015

Kvinnor, klassiker och design

Om inte trädgården är tillräcklig färgrik kan man ju alltid tillsätta lite färg själv för att skynda på våren, eller vad säger ni :)

Den här bilden kom till i söndags, på internationella kvinnodagen, när vi var några instagrammare, med initiativ av villaretroscandinavia, som lyfte fram kvinnan bakom designen. När man lyfter fram designklassiker så hamnar man oftast hos de stora ikonerna som; Hans Wegner, Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Bruno Mathsson, Josef Frank.... ja, ni ser, det är lätt att hamna där bland männen, Men det finns ju lika många klassiker bland kvinnorna; Astrid Sampe, Estrid Ericson, Lisa Larsson, Ingegerd Råman, Signe Persson-Melin och Viola Gråsten för att nämna några. Många av er känner säkert igen pläden på bilden av Viola Gråsten. En pläd som har följt med mig sedan barndomen. Verkligen en riktig klassiker som står sig än idag och sägs det inte att orange är det nya svarta?


Har du några klassiker hemma som är designad av en kvinna?

10 kommentarer:

 1. Så snygg pläd och inte syns det att den har några år på nacken! Jag har litet av Ingegerd Råman och Estrid Ericson som jag kommer på så här på rak arm. Önskar dig fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fantastiskt - jag tror nästan att pläden är lika gammal som jag är! Och härligt att du har lite designkvinnor hemma hos dig!
   En fin helg till dig,
   Kram Cathrine

   Radera
  2. Ja, det är fantastiskt - jag tror nästan att pläden är lika gammal som jag är! Och härligt att du har lite designkvinnor hemma hos dig!
   En fin helg till dig,
   Kram Cathrine

   Radera
 2. Vilket jättebra och tankeväckande inlägg! Hos oss använder vi Arabias Arcticaporslin varje dag, design Inkeri Leivo. Och Aino Aalto glas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du tyckte det Helen! Visst behöver man påminnas ibland att man lätt hamnar i samma tankebanor. Och Ainos glas har jag också.. :)
   En trevlig helg till dig,
   Cathrine

   Radera
 3. Fantastiskt att den vackra pläden håller fortfarande! Jag har en hel del av Ingegerd Råman, både bestick vinglas och ett salladsfat. Enkelt, mjukt men ändå stringent i designen. Helt klart en favoritdesigner. Anika Reuterswärd är en annan favorit. De är lite lika i stilen, faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt Katrin med saker som står sig och så roligt att du också har lite "kvinnor" hemma hos dig!
   En fin helg till dig,
   Cathrine

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Viola Gråsten är alldeles för bortglömd. Jättesnygg pläd du har, har bara sett den i blått förut.
  Hemma äter vi varje dag på Rörstrands diamantporslin, designat av Jackie Lynd (som jag åtminstone tror är kvinna, med den typen av namn är det lite lurigt...)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 6. Berit Ternells Kosmos tegods!
  Och Ann Wolffs ljuslykta Snöboll, står sig bra i konkurrensen med mången nyare design. Och vilket ljus den ger!

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!