onsdag 12 augusti 2015

Krukorna på min trappa

Krukorna vid entrén varierar jag oftast efter årstid, olika år, impulsköp, humör och annat. Dock brukar vissa favoriter utkristallisera sig och en sådan favorit är rödbladig klöver, den har jag haft nu i några år (inte övervintrad dock utan jag köper en ny liten planta varje vår) tillsammans med blodgräset 'Red baron'. Den trivs fantastiskt bra där på norrsidan med morgon- och kvällssol. Jag som inte annars är så förtjust i gula blommor  tycker till och med att dessa blommor, som öppnar sig på dagarna för att sedan sluta sig igen på kvällarna, är riktigt söta och dekorativa i sin enkelhet.I år har jag även slagit på stort och överraskat mig själv med en fuchsia. Det ni! Jag införskaffade den när solen visade sig som minst och regnet öste ner - fuchsior verkar ju gilla sådant väder samt att jag behövde pigga upp mig med en färgklick som jag dessutom tyckte passade fint-fint med sötpotatisens lila-svarta blad. Vem vet, de kanske blir mina nya favoriter!

Kärleksörten som står ovanför sötpoatisen är en gammal övervintrad kärlek. Den har bott några år i sin kruka, där på trappan, där den står ute året om. En tacksam trotjänare. Jag gillar perenner i krukor som sköter sig själva och klarar av att stå ute året om. Ibland dör de dock och ibland fryser krukorna sönder men det är smällar man får ta :)


På andra sidan trappan har jag ända tills nyligen haft halvdöda penséer i krukorna!! Jag hittade aldrig några blommor eller perenner så här i slutet av sommaren som jag ville ha så det blev bara att de stod kvar där. Tills jag gick förbi avdelningen för "vanliga" inomhusväxter på plantshopen och fick se zebrabladet. Då slog det mig, "varför inte ha vanliga krukväxter där på trappan" - det är ju samma sak som att ha vilka säsongsblommor som helst som sedan fryser bort när frosten kommer. Sagt och gjort zebrabladet och två små andra lilablommande växter (som jag tyvärr inte vet namnet på) fick följa med hem och jag måste säga att jag är supernöjd med den färgkombon tillsammans med de andra blommorna.Jag läste sedan att zebrabladet klarar ner till 5 grader så förhoppningsvis kommer den att stå sig under större delen av hösten. Krypastilben är också en övervintrad trotjänare som gör sig fint tillsammans med de andra nu när den snart blommar i rosa/lila.
3 kommentarer:

 1. Det var fina färgkombinationer som du har fått till. Förr var jag en riktig pelargon- och fuchsiamänniska. Hade hur många namnsorter som helst och som du säger, fuchsian gillar litet mer halvskuggigt läge och fukt. Regn och rusk bekom den inte, om det inte blåste alltför hårt förstås. Jag har också köpt något till min trädgård, som jag verkligen aldrig aldrig skulle köpa men nu så är det gjort. Den första plantan i hela mitt liv! Skriver nog om det någon gång i framtiden. Kram Merja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... Merja - åren borde ha lärt oss att aldrig säga aldrig! Tror mig känna igen att vi haft denna "aldrigdiskussion" tidigare, framförallt när det gäller växter :) Men det är väl tur att man ändrar sig och att vi blir klokare med åren.

   Ser framemot din spännande cliffhanger! Kan knappt bärga mig!

   Kram Cathrine

   Radera
 2. Bara påminn mig när du skriver svar på din blogg. Jag är tyvärr väldigt dålig på att gå tillbaka och läsa men gör det, för jag tycker om "snacket" med dig. Visst har vi haft den diskussionen förut. Senast som jag hade den på min blogg handlade nog om färgen orange, det var en typisk "aldrigfärg" hos mig i trädgården. Undrar om man blir mer öppen i sinnet när man blir äldre och klokare, jag hoppas det, för det låter himla bra tycker jag. Äldre och öppnare i sinnet! Kram Merja

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!