lördag 29 november 2014

Advent och längtan

Advent - förväntan - längtan - ankomst - Det är något alldeles särskilt med advent. Själva ordet betyder just ankomst och det är något i denna ankomst och förväntan som fyller mig med känslor och tankar. Kanske framkallar det barndomens jular, kanske framkallar det en melankolisk längtan efter något, något som är större än en själv. Är man troende finns det en tydlig riktning för ankomsten, är man inte det så får man hitta den riktningen själv. En av mina favoritförfattare är Tove Jansson och det finns ett citat av henne som jag tycker beskriver detta med längtan och gränser mellan olika skeenden på ett helt fantastiskt sätt. 
I love borders. August is the border between summer and autumn; it is the most beautiful month I know. Twilight is the border between day and night, and the shore is the border between sea and land. The border is longing: when both have fallen in love but still haven't said anything. The border is to be on the way. It is the way that is the most important thing.
Lite som med amaryllis och hyacint - de är nästan som vackrast strax innan de slår ut, likväl som själva längtan efter julen kan vara starkare än julen själv.

 

Idag har fixat hela dagen med stjärnor, ljus och pynt och även om jag inte "pyntar" särskilt mycket är det alltid lika roligt att varje år göra någon liten förändring. Annars kan jag nog säga att jag kör efter "var sak har sin plats" - tycker om att göra på samma sätt år efter år. Kanske ett resultat av ett behov av ritualer, att det är just det som skapar den juliga känslan - igenkännandet.

Det nya för i år är löparen från Indiska, lagom diskret med lite röda detaljer, så här i advent.


Förra året kunde jag inte låta bli lite "kitsch". Införskaffade då dessa renar som jag ställde på ett betongfat med en ljusslinga. Men jag gillar den så den får vara med i år igen :)


Nu vill jag önska er alla bloggvänner en riktigt härlig advent. Vi syns i cyberrymden. Kram till er alla!

1 kommentar:

  1. Så fint du har det! Och lite kitsch är ju alltid roligt att blanda in :) Kram!

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!