tisdag 29 september 2015

Återrapportering från "trädgårdsfnattet"

Ja, hur blev det då - trädgårdsfnattet - från förra inlägget?

Först av allt - Tack kära Katarinas trädgård och Mejrams för er tid, ert engagemang och fina råd, jag tror att ni kommer att se influenserna från er:)

Sen, nummer två - jag vet! Jag har gjort alla "nybörjarfel"! För många sorter, för få av varje sort, för brokigt, för tätt. Men nu kör jag! Jag har insett att trädgården inte direkt är på liv och död och någon gång måste jag ju våga börja att experimentera och pröva mig fram. Learning by doing kommer att bli mitt ledord hädanefter. I vanliga fall är jag alldeles för teoretisk och eftertänksam av mig -vilket gör att jag fastnar vid tanken och böckerna. Men nu har spaden och jag inlett ett förhållande så nu är det bara att gräva, ta bort, sätta fler eller flytta växter om det inte blir bra från början.

Vad blev det då för växter? Jo, nu var det ju så att jag köpte en flikbladig blodfläder tidigare i somras till den nya arbetshörnan, där den har stått i en kruka. Men här i Värmland kan det ju bli vargavintrar så den vågar jag inte ha kvar i krukan över vintern (jag är nog mest rädd om krukan). Jag tänkte att den kanske passar här med de svart-lila bladen som kontrast till hortensian 'Limelight'. Framför den satte jag en Heuchera 'Green Spice' där de lila bladnerverna tar upp blodfläderns färger. Jag fortsatte med fler av det japanska starret 'Ice Dance" och den vitbrokiga benveden som jag hade börjat att plantera förra veckan. Till detta satte jag även två olika mörkbladiga kärleksört, 'Karl Funkenstein' och 'Munstead Dark Red' och en buxbom som jag ska forma som ett klot.


Den japanska lönnen och Miscanthus 'Ferner Osten'  tar upp det röda lite längre bort i rabatten


Och så här blev helheten på det nyplanterade. Nästa steg blir till att fixa till rabattkanterna, skulle gärna vilja ha stålkanter. Jag skulle också vilja ha något annat än gräs (för tillfället jordstampat golv) mellan rabatten och skifferplattorna, har bara inte kommit på vad och hur jag ska göra.

Slutligen fångade sonen mig på bild - sittande på jordpåsar efter dagsverket i myllan Det är så jag brukar tillbringa mina glamorösa osminkade helger, ja inte sittande på jordpåsar då utan på språng i trädgården.


7 kommentarer:

 1. Nej men, hej där! Trevligt att ses! Det kommer att bli kanon med din rabatt, du håller ihop den jättefint med färg och form! Gillar speciellt 'Green spice', tackar för det tipset, så snygga blad! I sin trädgård ska man verkligen göra som man själv vill och känner för. Man kan hitta inspiration och få goda råd men syvende o sist är det man själv som bestämmer. Själv tycker jag det är extra roligt att flytta växter och göra om. För usch så tråkigt det skulle bli om allt bara fick vara där jag först planterat växterna. Nej, jag tror inte att en trädgård någonsin blir klar och skulle den bli det, måste jag nog flytta. Kram Merja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära Merja, det känns så härligt att ha dig som vän. <3 Och visst är det så att en trädgård är en livsstil och som du skriver, man blir aldrig färdig, och det är väl det som är tjusningen, den kreativa processen likt en konstnärs arbete: man lär sig, utvecklar sig, ändrar sig och ger sig på nya utmaningar. Vi trädgårdsnördar slår oss nog aldrig till ro...

   Kram till dig,
   Cathrine

   Radera
 2. Jamen, titta, där är du ju! Vad du passar bra ihop med flädern, riktiga snyggingar båda två! BRA, att du vågar prova och experimentera, trädgård är verkligen inte på liv och död. Och inget som ska bedömas, det är bara att köra på och testa och flytta och ändra, det har jag gjort och gör fortfarande, hela tiden. Och det är jättekul! Inte blir det färdigt heller, och det är ju själva poängen, lite lagom pyssel mest hela tiden, som man mår bra av!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man försöker ju matcha sig så gott det går med trädgården - min tvillingsjäl :)
   Tack för härlig peppning och visst är det så att grejen med trädgården är ju i själva verket pysslandet/trädgårderandet! Det gäller bara att inte glömma bort, som du så bra skrev, att trädgården är inget som ska bedömas - det är något man ska må bra av!

   Varmaste kramen till dig,
   Cathrine

   Radera
 3. Gör om och gör rätt, brukar jag tänka. Alltså, när man inte är nöjd med något i trädgården eller växterna inte trivs, jamen, då gör vi på ett annat sätt och förhoppningsvis blir det bättre. Så stort heja till dig för att du fixar om och testar, ser så snyggt ut färgmässigt, kommer att bli riktigt fint (ja, det är det ju redan nu, men du vet vad jag menar, när det växer ihop).
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påhejningen! ja, nu när jag äntligen har förstått att man kan ta i mycket mer än vad jag gjort tidigare så blir det ju så himla roligt - hela trädgårdsvärlden ligger ju öppen nu :)

   Kram
   Cathrie

   Radera
 4. Vad lustigt - just en sådan flikig fläder har jag också satt idag! Dök på en på utförsäljning för ett tag sedan och idag fick den ingå i en mindre flyttcirkus här hemma :-) Även här är det lite brokigt ibland, men jag försöker renodla så gott det går - mest genom att jag planterar om självsådder så då blir det ju sånt jag redan har (den berömda "linjen"). Håll oss uppdaterade med hur det blir i din rabatt!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!