söndag 6 juli 2014

Lampor

Jag älskar lampor eller armaturer som det väl egentligen heter om man ska vara petig. Ändå har jag inte så många som jag önskar. Det beror främst på att jag alltid fastnar för lampor som kostar alldeles för mycket. Ni vet de danska och italienska designlamporna... och då är jag hellre utan. Men några armaturer har jag ändå lyckats hitta. Häng med på en lamprundvandring i huset!

Först ut är en spotlight som ser ut som en fågel. Den har jag i vardagsrummet, riktad mot tavelväggen.


På skåpet under tavelväggen har jag en bordslampa som jag kallar för Snusmumriken. Ni som är bekanta med Tove Janssons figurer vet att han bor i Mumindalen. Lampans form tycker jag påminner om Snusmumrikens hatt. Vad tycker ni?


...och när jag ändå är inne på djur och filurer så kommer här en annan favorit som jag har i arbetsrummet: ekorrelampan.


En lite mer stilfull lampa har jag i vardagsrummets andra del. En enkel glasfot med ett klassiskt Marimekkomönster på skärmen. Den har jag haft i många år och jag tröttnar aldrig på den. Den är så enkel och stilren.


I köksfönstret har jag en liten bordslampa från danska Herstad. De gör fina lampor till helt ok pris.


Tillbaka till vardagsrummet. Vid soffan har jag en golvlampa som min son tycker är jätteful. Han tycker att den ser ut som en gammal torkhuv. Ni vet sådana som man hade på damfriseringarna förr i tiden. Kanske har han rätt, men jag tycker att den är läcker, lite ful-snygg kanske!


I bokhyllan har jag en klämspot, köpt på loppis för en tia. Snygg i sin enkelhet. Jag tror att det är en gammal Ikealampa.


En annan lamppassion som jag har är gamla ledade skrivbordslampor. Jag har en grön vardagsrummet och en vit i arbetsrummet.


I sovrummet har jag på ena sidan av sängen en vägglampa från Ikeas PS-serie, en ledlampa med perfekt läsljus och på andra sidan en bordslampa från Rydéns.Sist men inte minst, något som jag har i nästan varje hylla och hörn; ljusslingor! De ger det där perfekta lilla mysljuset som man oftast behöver som komplement till den andra belysningen. Att ljussätta rätt är verkligen en hel vetenskap, något som jag gärna skulle vilja lära mig mer om. Placering av ljuskällan, typ av armatur, typ av lampor etc har ju stor betydelse för hur rummets struktur framträder. Så här mitt i sommaren kanske man inte tänker så mycket på det men sen när mörkret smyger på så märker man oftast var man saknar ett viss sorts ljus.


2 kommentarer:

 1. Nej men vad sjutton tog min kommentar vägen! Attans också men du visar så fina lampor att jag får anstränga mig en gång till och lämna en hälsning. Vi delar lampkärleken du och jag. Jag är också hellre utan om jag inte har råd att köpa den jag vill. Ha det gott i värmen! Kram Merja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Merja att du ansträngde dig en gång till. Det är alltid lika roligt att få respons på sina inlägg. Visst är det besvärligt att vara så kräsen på lampor. Det blir ju liksom lite tomt då... :-)
   Ja, idag på min första semesterdag kom värmen, närmare 30 grader. Då kan man inte klaga, bara sitta i skuggan och ha det skönt!
   Ha det så gott, så ses vi i bloggarna!
   Kram
   Cathrine

   Radera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!