söndag 5 mars 2017

Söndagens bild och ordSom de flesta av er nog vet så finns jag även på instagram. Där har jag sedan några år tillbaka en ritual varje söndag som jag kallar för "söndagens bild & ord", där jag delar med mig av mer eller mindre kända citat som säger något om livet. Citat som jag hoppas kan inspirera till eftertanke för de som läser men även som en påminnelse och uppmaning  till mig själv. Den här söndagen har jag skrivit ett längre inlägg som jag också vill dela med mig av till dig som läser min blogg men inte har instagram (och till er från instagram då texten var för lång för instagrams format). Välkommen in!

Efter förra söndagens bild och ord där citatet från Sokrates uppmanade oss att vi skulle utveckla vår förmåga att uppskatta mindre istället för att söka efter mer, fick jag en fantastiskt spännande men svår utmaning från @saragram.hellstrom att denna söndag citera något om HUR detta ska gå till. Denna fråga har legat som ett raster hos mig hela veckan. Och eftersom jag är fascinerad av C.G. Jungs synkronicitetsbegrepp* så är det inte förvånade att rätt bok dyker upp i rätt ögonblick när jag som mest behöver den, nämligen Tomas Sjödins bok "Det är mycket man inte måste" som jag köpte häromveckan på bokrean. Tomas Sjödin är en av de mest kloka människor som jag har läst. Han är en välkänd pastor, föreläsare och författare med ett tiotal böcker bakom sig. Varje mening han skriver är så kärnfull att det är svårt att själv skriva något om eller av honom utan att det blir rena citat. Han säger själv att hans uppdrag med skrivande av krönikor är att "Genom att fästa uppmärksamhet vid till synes självklara vardagligheter vill jag tillmäta dem värde" (s. 9). Han säger vidare att det inte handlar om att säga något nytt, bara hitta ett språk för det som vi alla mer eller mindre går och tänker på.

Det är svårt att  välja ut något enstaka citat av Tomas Sjödin, som hjälp till hur vi ska tänka och handla för att att lära oss förmågan att uppskatta mindre, då det mesta han skriver är så innehållsrikt och tänkvärt. Jag kan bara rekommendera att läsa hela boken genom att ge ett smakprov ur förordet: "När jag skriver att det är mycket man inte måste handlar det inte om att ta lätt på kraven. Vad jag är ute efter är snarare att slå ett slag för det sorteringsarbete som är grundläggande för allt liv. Att ta livet på allvar och våga axla ansvar, kräver att man sorterar bort de onödiga måsten som bara tynger livet för att istället ge plats, kraft och ljus till kärlekens måsten".

Den här veckan har jag prioriterat att gå på bio (två gånger dessutom! när hände det?) Filmerna jag såg var, de från filmfestivaler omtalade, Moonlight och Sameblod  - två starka filmer som handlar om ursprung och identitet. Att se filmer eller läsa böcker som berör är ett sätt som jag tycker kan hjälpa till i sorteringsarbetet om vad som är viktigt i livet. Att relatera till andra människors livsöden kan ge input till att hantera det egna livet.

Denna söndagen bild och ord, förutom rekommendationen att läsa Tomas Sjödins bok blir ett citat av Jung som ett försök att knyta ihop söndagens hur:
"Din vision blir endast klar när du blickar in i ditt eget hjärta. Den som letar på utsidan, drömmer; den som letar på insidan, vaknar". -Carl Jung

*Om du blir nyfiken synkronicitet kan jag rekommendera boken: Slump och synkronicitet av Robert H. Hopcke

Önskar dig en fin söndag
Cathrine7 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt Cathrine, tack!💚
  Ha en fortsatt skön söndag!
  Stor kram från
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. En varm och stor kram till dig med Katarina <3
   Idag skönjar jag våren - all snö har har för tillfället regnat bort och öven om det blåser och är minusgrader så infinner sig ett hopp idag! Jag jobbar stenhårt på att lyssna på mina egna råd! ;)

   Kram Cathrine

   Radera
 2. Kloka och tänkvärda ord! Ska absolut köpa denna boken har aldrig läst något av honom. Sameblod verkar vara en intressant film ska se den jag också Tack för dina filosofiska tankar och funderingar Ha en fin söndag �� Rita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rita! Det gläder mig att kunna inspirera till lite tankar om livet. Rekommenderar verkligen Sameblod, en stark film.

   En fortsatt fin söndag till dig med
   Kram Cathrine

   Radera
 3. Tycker om din söndagsvana med tänkvärda citat som får mig att stanna upp i vardagsbruset. Alltid lika värdefullt. Just att fundera kring vad vi gör och varför tycker jag är en bra uppmaning.
  Önskar dig en fin ny vecka!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kristina!Jag blir glad i hjärtat att du uppskattar mina söndagscitat. Det är en hjälp för mig också som påminner mig om att stanna upp i vardagen.

   En fin vecka till dig med,
   Kram Cathrine

   Radera
 4. Ett par månader senare...
  Jag tror att Tomas Sjödin är någon för mig :-) Har inte läst nåt av honom, det vill jag göra! Lika aktuellt varje dag är det i alla fall att uppskatta mindre istället för att söka efter mer – och kanske är en del av lösningen att inse att "det är mycket man inte måste". Eller behöver, kanske.
  krammmm! /sara

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!