torsdag 22 december 2016

Konsten att välja gran

Att välja gran är ett uppdrag att ta på största allvar. Och jag misstänker att jag inte är ensam om proceduren där alla familjemedlemmar är involverade i valet av gran och därmed också synen på hur en gran ska se ut. Sagt och gjort - och med den utflyttade dottern på länk begav vi oss till gran-landet för att välja ut årets gran! Efter ett stort antal (okänt) granar OCH gran-land och chattande med dottern stod vi där fortfarande utan gran och plötsligt kom jag på varför ingen gran föll mig i smaken och jag kom också ihåg förra årets gran och vad jag sade då, nämligen; nästa år vill jag inte ha en tät och tuktad dansk gran - jag tycker helt enkelt inte att de är fina. I mina ögon blir de bara en stor grön, kompakt massa där man inte kan se igenom och inget pynt kan hängas fritt. Disney-granar är inget för mig helt enkelt. Även om de är fantastiskt fina hos andra.

Jag vill ha en gles och vanlig skogsgran, så som julgranar såg ut förr. Punkt!
Ni kan ju bara gissa dotterns kommentar på sms när jag meddelade att det "bidde" ingen gran: "serri mamma, hur ska ni lösa detta!?" Ja, hur ska vi lösa det när alla granförsäljare bara har de danska tuktade, odlade granarna. Stjäla en i skogen? Nja... det är inget för mig även om tanken lockade.

Jag sov på saken, tog bussen till jobbet dagen efter och vad ser jag på stadens torg när jag byter buss! Jo, julgranar! Nyhuggna värmländska äkta skogsgranar - lagomt "glesa" och granna, Precis så som jag hade tänkt mig! Dottern kom hem med tåget  och maken kom med bilen så mitt gran- och välfärdsproblem fick efter många turer fram och tillbaka ett lyckligt slut!

PS. Ni kanske redan har gissat vem som har störst mandat i familjen när det gäller urval av gran... :)
Och med detta vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL och jag hoppas att den blir såsom du själv önskar - med eller utan gran, gles eller tät!

4 kommentarer:

 1. Vad glad jag blir att du hittade din granne till slut! Här är det allsmäktig tomtemor som köper gran utan inblandning av tomtefar och nissar... ;)
  Önskar dig en fin fortsättning på julhelgen!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har nog alla våra traditioner när det gäller granar! :) Önskar dig också en fin fortsättning på julhelgen.

   Kram Cathrine

   Radera
 2. Inget lätt projekt kan jag förstå : ) Tycker du hittade ett riktigt praktexemplar. Här är det också naturlig som gäller. Nåt annat är helt otänkbart även om jag vet att vi naturalister är i minoritet. Känner igen ett pynt från glada 70-talet... den där vippan i metall högt upp. De fanns i både guld och silver, men våra var silverfärgade.
  God fortsättning
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du såg vippan! Jag har en i guld och en i rött - jularvegods efter min mormor och jag bara älskar dem. De påminner mig om mormors julgran.

   Och ja, naturliga granar är det som gäller! :)

   En god fortsätting och ett gott nytt år önskar jag dig!
   Kram Cathrine

   Radera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!