tisdag 23 juni 2015

Årets klimax i trädgården

Endera så har trädgårdens blommor fullständigt exploderat i år eller så har jag helt enkelt glömt bort hur det är när trädgården står i full blom. En liten varning först: om du inte gillar blommor så kan du hoppa över det här inlägget, för nedan kommer en exposé av färger och former. Egentligen vet jag inte vad jag själv tycker om denna blomsterfägring - min drömträdgård är mer åt det återhållsamma hållet med struktur, klot och bladväxter. Men det verkar som om jag också har en romantisk sida som vill blomma ut...

Först ut är buskrosen 'Aicha' - en ros jag köpte som en liten pytteplanta på Wij trädgårdar i Ockelbo för fyra år sedan. Sedan dess har den växt till sig rejält. Knopparna är gula men när blommorna slår ut bleknar de till en ljuvlig gräddvit färg.



Med trädgården följde ett hav av iris och en pampig pimpinellros."Ärvda" nävor och ormrot har också slagit på stort i år!



Sist men inte minst: "The grand old Lady" - som alltid blommar som en tok - azalean som jag själv tveksamt skulle ha valt färgmässigt men som är svår att inte häpnas över. Med sina 2 meter över havet och tillika bredd så har den nog stått där i ett antal år...


Under och bredvid azalena har jag planterat den blåbladiga hostan 'Halcyon', kärleksörten 'Jose aubergine' och ett limegrönt starr - det är åt det hållet som jag egentligen vill ha min trädgård... men jag får väl låta saker och ting ha sin tid. Hur är det man säger? "Hjärtat har sina skäl som förnuftet inte förstår".



Så är det nog! 
Allt gott till er - käraste bloggläsare!

3 kommentarer:

  1. Åh, så fin rosen är som klättrar på bågen, riktigt fin. Njut av dina rosor. Halcyon har jag också planterat i år. Köpte fem plantor som jag planterade under silverpäronet. Jag är extra förtjust i färgen, lite blågrön. Azalean tillhör inte mina favoriter men din pryder verkligen sin plats och stor del av säsongen är den ju fint grön. Sen tycker jag att en trädgård ska ha någon växt eller hörna som "kliar" lite. Njut av dina fina växter. Kram Merja

    SvaraRadera
  2. Klart man måste ha blommor! Och speciellt rosor, titta bara på dina! Jag går och väntar på att min honungsros ska börja blomma, vilken prakt och vilken doft det kommer att bli!
    Kram
    Katarina

    SvaraRadera
  3. Vilket praktexemplar din Aicha är! Wow! Det är en av få gula rosor som jag verkligen är förtjust i. Och det är klart du ska ha kvar azalean. Maffig blomning.
    Ha en fin helg!
    Kram Kristina

    SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det värmer!